MTÜ Läänemaa Jahindusklubi Juhatuse koosoleku protokoll

MTÜ Läänemaa Jahindusklubi Juhatuse koosoleku protokoll

 

Juhatuse koosoleku protokoll nr. 3-20

Aeg: 10. November 2020 Toimumiskoht: Läänemaa SA ruumid Algus/Lõpp: kell 17.00 lõppes kell 19.00 Kohalolijad: Endrik Raun, Hugo Peterson, Lauri Väli, Aarne Taal, Arvo Niiler, Olev Peetris, Madis Otsa, Siim Niit, Urmas Lai. Puudus: Toivo Tulvik tööülesannete tõttu.

Kohal on 4 juhatuse liiget, seega on koosolek otsustusvõimeline.

Koosoleku juhataja: E.Raun Protokollija: L.Väli

Päevakord:

1. Uute klubi liikmete vastuvõtmine. 2. Koosolekute toimumise kord ja regulaarsus edaspidi. 3. Riigipoolsed muudatused Jahindusnõukogu liikmete osas. 4. Jahirendipiirkondade lepingute lõppemine ja pikendamine EJS poolt palgatud juristide nägemuses. 5. LJK võimalused kasutada kinnistusregistrit. 6. Hundid ja hundijaht Põhja-Läänemaal 7. Jahis/Metsis keskkonna kasutamine. Kiskjate vaatluste edastamine. 8. Klubi seltside ja juhatuse ühisüritused 9. Medalitrofeed ja nende mõõtmine ja info jagamine. 10. Linnujahist ja jahist naaberseltside maadel 11. Toetusprojekti kirjutamine LEADER meede.

Otsustati:

1. Uute klubi liikmete vastuvõtmine. Läänemaa Jahindusklubiga liitumise avalduse on esitanud Riguldi Jahi-ja Kalameeste Selts ja Palivere Jahipiirkond OÜ. Kahe uue liikme vastuvõtmine pandi hääletusele, uued liikmed võeti vastu ühehäälselt. Seega kuulub nüüdsest Läänemaa Jahindusklubisse üle poole, ehk 52% Läänemaa jahimeestest. 2. Koosolekute toimumise kord ja regulaarsus. Otsustati, et füüsilisi koosolekuid hakatakse edaspidi kokku kutsuma 1 kord kvartalis. Ülejäänud erakorraliselt vajalikud nõupidamised ja otsused tehakse elektroonilisel teel. Otsus võeti vastu ühehäälselt. 3. Riigipoolsed muudatused Jahindusnõukogu liikmete osas. Seoses muudatustega maakondlike Jahindusklubide juhtimises, tuleb jahimeestel esitada täiendav esindaja Jahindusnõukogusse uue aasta alguses. Koosolek tegi ettepaneku sellele kohale asuda Haapsalu JS esindajale Olev Peetrisele. Olev Peetris oli ettepanekuga nõus.
Hääletati. Otsus võeti vastu ühehäälselt. Klubi juhataja teeb vastavasisulise esildise EJS-ile.

4. Jahirendipiirkondade lepingute lõppemine ja pikendamine EJS juristide nägemuses. Valdav osa jahirendilepinguid lõpeb 2023 aastal. Koosoleku juhataja tegi ettekande hetkeolukorrast. Hiljemalt 9 kuud enne loa kehtivuse lõppu tuleb jahiseltsidel esitada taotlus tööpiirkonna jahindusnõukogule, millele JN peab andma hiljemalt 7 kuud enne loa kehtivuse lõppu oma põhjendatud otsuse. Hiljemalt 6 kuud enne kehtivuse lõppu esitatakse taotlus Keskkonnaametile koos JN heakskiiduga, mida siis Keskkonnaamet asub menetlema. LJK juhataja informeeris, et hetkel on tekkinud tendents, et Metsaomanikud nagu Erametsaliit ja Ühinenud Metsaomanikud survestavad jahimeeste organisatsioone enda tingimustel uute koostöölepingute sõlmimiseks, ähvardades vastasel korral jahindusnõukogudes rendilepingu pikendamine vetostada (otsused võetakse JN vastu konsensuslikult). Talupidajate KL on lubanud Erametsaliiduga mitte kaasa minna. EJS juristide hinnangul ei saa aga JN ilma objektiivselt põhjendamata otsuseta lepingu pikendamisest keelduda. Kui on olnud jahiseltsil mingi rikkumine, siis peab selle kohta olema ka süüline otsus, puuduste korral olema antud aeg puuduste kõrvaldamiseks jne. See ei ole JN suva. Metsaomanikke koondavad liidud ja organisatsioonid on ka välja öelnud, et kui jahiseltsil on vähemalt 51% maade pindalast lepingutega kaetud, siis nemad probleeme ei tekita. See on ka EJS soovitus jahiseltsidele: sõlmida võimalikult suure osa peale maadest maaomanikega lepingud. Mida rohkem lepinguid seda vähem on tekkida võivaid probleeme. 5. LJK võimalused kasutada kinnistusregistrit Läänemaa JK tegi Eesti Jahimeeste Seltsi juhatusele ettepaneku sõlmida kinnistusametiga lepingu tasuta päringute tegemiseks kinnistusregistri 1 ja 2 jao kannete kohta. Need on maa info ja maaomaniku isik. Ettepanek kiideti heaks ja tänaseks on ka vastav koostööleping EJS ja Kinnistusameti vahel sõlmitud. Vastav ligipääs on kõigil Eesti jahindusklubidel ja jahimeeste liitudel k.a. Läänemaa JK. Klubisse mittekuuluvad EJS liikmed saavad vastavaid tasuta päringuid teha Kuristiku tn. Tallinnas.

6. Hundid ja hundijaht Põhja-Läänemaal Palivere Jahiseltsi esindajad U.Lai ja S.Niit teavitasid koosolekut probleemist, et nende jahipiirkonnas, mis on pea ainuke 2020 hundikahjude toimumise koht Läänemaal, ei antud ühtegi hundiküttimise luba. H.Peterson tegi ettepaneku, et Palivere Jahipiirkond teeks koostöös Lääne-Nigula vallaga kohalike loomapidajate ja kogukonna turvatunde taastamiseks taotluse Keskkonnaametile, täiendava hundilimiidi saamiseks oma kahjustuste piirkonnas. Ettepanekuga olid nõus kõik kohalviibijad.

7. Jahis/Metsis keskkonna kasutamine. Kiskjate vaatluste edastamine. Seoses uue Jahise keskkonna kasutuselevõtuga on EJS-l ja LJK-l palve kõigile jahiseltsidele hakata kiskjate (hunt, ilves, karu) vaatlusi kandma nimetatud süsteemi. On tendents, et vaatluskaartidel esitatud andmeid ei pea KA tõesteks. Seepärast on äärmiselt vajalik edaspidiseks limiitide taotlemiseks operatiivselt vaatlusandmed kanda elektroonilisse süsteemi. Koosoleku juhataja lubas saata kõigile Läänemaa jahiseltsidele vastavasisulise palve ja üleskutse.

8. Klubi seltside ja juhatuse ühisüritused Koosoleku juhataja tegi ettepaneku taaselustada vana traditsioon ja hakata korraldama edaspidi igal aastal klubi juhatuse ja klubi liikmesseltside jahimeestega ühiseid ajujahte, et seeläbi kohtuda jahimeestega ja tugevdada sidemeid Klubi ja jahimeeste vahel. Samuti korraldada kõigile klubi liikmetele jahimeestele kevad-suvel, peale jahihooaja lõppu, ühisüritus koos abikaasadega, et heita pilt möödunud hooajale, autasustada parimaid jne. Ettepaneku poolt olid kõik koosolekul osalejad.

9. Medalitrofeed ja nende mõõtmine ja info jagamine. Tehti ettepanek, et jahiseltsid mõõdavad ära kõik oma 2020/2021 hooajal kütitud medaliväärsed trofeed ja annavad mõõtmistulemustest klubile teada n.o.: küti andmed, küttimise aeg ja mõõtmistulemused. Parimaid autasustatakse hooaja lõpuüritusel 2021. Ettepaneku poolt olid kõik koosolekul osalejad. M. Otsa lisas, et ainult trofeeküttide autasustamine oleks liialt ühekülgne ja seltsid võiks esitada oma väljapaistvad jahindustegelased ka muude autasude saamiseks. Kõik osalejad olid nende ettepanekutega nõus. Autasustamise statuut töötatakse välja 2021 kevadel.

10. Linnujahist ja jahist naaberseltside maadel. Klubi esimehe poole on pöördunud murelikud jahimehed, kes seni on pidanud traditsioonilist linnujahti naaberseltside maadel lihtsustatud korras. Koosolek arutas seda küsimust ja otsustati selle teema juurde tagasi tulla juba enne uut jahihooaega. Loodetavasti leitakse lahendus vanade traditsioonide jätkamiseks, et turismijahi pidajatest erinevalt sõlmitakse kohalikele jahimeestega, kes elavad naaberseltsi piirides, lihtsustatud kokkulepped. Sama ideed ja heanaaberlikke kokkuleppeid võiks kohandada ka muude ulukite küttimise suhtes nendele jahimeestel, kes elavad naaberseltsi maadel.

11. Toetusprojekti kirjutamine LEADER meede. Koosoleku juhataja tegi ettepaneku, et LJK esitab MTÜ Kodukant Läänemaale taotluse Pria/Leader toetuse saamiseks klubi lasketiiru WC, sansõlme ja reoveemahuti paigaldamiseks ja varikatuse väljaehitamiseks. Ettepanek võeti vastu ühehäälselt.

Koosolek lõppes kell 19.00 Koosoleku juhataja: E.Raun /digiallkiri

Protokollija: L.Väli/digiallkiri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply